Skip to main content

Weaver

(Ploceidae) rodina ptáků řádu cestujících. Délka těla 7, 6-19 cm (rajská vdova s ​​velmi dlouhým ocasem - až 64 cm ). Zobák je krátký, tlustý, občas masivní. Peří šedé nebo hnědé tóny nebo jasně červené, modré, žluté. 313 druhů. Distribuovány zejména v tropické Africe, Asii a Austrálii, některé (vrabci), spolu s lidskými sídly pronikly daleko na severu, nebo přinesl v řadě zemí (například v Severní Americe). Převážně sedavé ptáky. Často se usídlili v koloniích, stavěli kulovité nebo zavěšené stromy ve stromech, někdy mohutné veřejné hnízda, některé hnízdo v nory, pod skály nebo na budovách. Krmí se hlavně semena. V řadě zemí je T. závažnými škůdci obilí. V SSSR, zástupci rodů: 5 vrabci (7 typů), skalní Sparrow vrabci výkopových (2 druhy), korotkopaly Sparrow sníh vrabec.

Velká sovětská encyklopedie. - M .: Sovětská encyklopedie. 1969-1978.